Boktips

Insektene i hagen

En oppdagelsesreise blant sommerfugler, gresshopper og gullveps
Insekteneihagen
ForfattarAndreas Tjernshaugen
Omtalt avJørgen Ueland, Øystre Slidre folkebibliotek
KategoriFaglitteratur for vaksne

I "Insektene i hagen" tar Tjernshaugen utgangspunkt i sin egen hage som ligger på Nesodden sør for Oslo. Her har han funnet mer enn 500 insektarter. Det skal ikke store tomten til, men hagen bør være mer enn en kortklipt plen. Stikkordet er variasjon. Noen busker, gjerne et tre, en liten blomstereng, litt død ved.

I denne boken får leseren en kortfattet og veldig engasjerende innføring i de viktigste insektgruppene. Det blir engasjerende fordi Tjernshaugen fokuserer på kompleksiteten i hvordan insektene lever, både med og mot hverandre. Å benytte andre arters larver eller "rede" til både å fø og klekke eget avkom er vanlig. I tillegg skriver forfatteren godt. Språket er rikt og den ene setningen leder til den neste med en god dose fantasi og innlevelse, for eksempel innledningen til kapittelet om en av de store gruppene, nebbmunner: "På stauden i solveggen satt et insekt som ikke lignet noe annet jeg hadde sett. Det vil si, det lignet på et romvesen. En slags hjelm dekket mye av hodet og ryggen, og ut fra hjelmen stakk to horn. Enda mer bisarr var den spisse utveksten som strakt seg bakover langs ryggen, det var særlig den som minnet om fremmedartede fantasifigurer."

At dette er en lidenskap skjønner vi når han oppdager en graveveps: "Parkeringsplassen vår ligger inneklemt mellom en hullete småvei og en nesten loddrett fjellknaus. En dag jeg stod der nede og skulle til å åpne bildøra, oppdaget jeg et temmelig stort insekt som romsterte i grusdekket. Jeg forsikret meg om at ingen naboer eller turgåere var i sikte, før jeg la meg langflat for å undersøke hva dyret holdt på med."

Det bør også nevnes at boken er flott illustrert med forfatterens egne bilder.

Hvis du synes det kunne være spennende å oppdage en ny verden, er denne boken en fin innfallsport.

Fleire boktips