Hagen
Våren er her og det nærmer seg tiden for at ting skal spire og gro igjen. Vi har derfor samlet noen gode boktips i den anledning, som vi håper inspirerer til å få grønne fingre, uansett om det er blomster eller grønnsaker som frister mest!
I denne boka får vi massevis av tips til uterommet uansett om det er stort eller lite. Anders Røyneberg er nok kjent for mange som @arcticgardener på Instagram. Her får du tips og triks til hvordan du planlegger hagen, grunnleggende hagekunnskap og ikke minst kreative og inspirerende hageideer. Røyneberg har også boken “Krukkedilla” som vi kan anbefale!
Forfatter: Anders Røyneberg i samarbeid med Erik Schjerven
Her får du mange tips til hagen, uansett om du planter stauder, busker eller om det er en liten kjøkkenhage du skal stelle i stand. Bakerst i boken er det også et eget kapittel på problemer du kan møte på - dette være seg sykdommer på planter, skadedyr (og nyttedyrene som er skadedyrenes naturlige fiende) eller ugress.
Forfatter: André Strömqvist
Drømmer du om å kunne plukke ingredienser rett utenfor døra når du skal lage middag? Dennis Asbjørnsen mener at det kan alle få til! Her er det tips til enkle sorter for nybegynnere (og for de viderekomne), informasjon om hvor og når man skal så, hva man kan plante sammen og ikke minst gode oversikter over hva de forskjellige sortene trenger.
Forfatter: Dennis Asbjørnsen
De fleste av oss synes blomster er vakre å se på, men det er vel sjeldent vi bruker dem til så mye annet. I denne boken får man tips til hva man kan bruke forskjellige blomster til i matlagingen. Visste du for eksempel av dagliljer (Hemerocallis) kan brukes rå, kokt eller stekt og som både fullt utsprungne eller som knopper? Men OBS! Ingen andre typer liljer må spises, da de er giftige!
Forfatter: Tonje Bergh
Her får du en god oversikt over hva du kan gjøre i hagen din året gjennom. Som forkultivering og såing på senvinteren, stell av plen og planting ute på våren, sommerbeskjæring, gjødsling og vanning om sommeren, og flytting av planter og setting av blomsterløk om høsten. Dette er selvfølgelig bare en liten del av alt denne boken har å by på! Forfatteren kan også by på en lignende bok som omhandler kjøkkenhagen.
Forfatter: Hanne Slyngstad-Hægeland
Om du trenger inspirasjon til hvordan du skal få en vakker og blomstrende hage kan denne boka være midt i blinken for deg. Boken inneholder både blomstringskalender og hagekalender, i tillegg til god informasjon om hva de forskjellige plantene trenger. Hvor mye lys, hvilken type jord, når den blomstrer og herdighetsnivå er lett synlig på oppslaget for hver plante.
Forfatter: Madeleine Strand
“Det sies at pallekarmen er den late og smarties hage, og det stemmer virkelig”. Men hva er fordelene med pallekarmen? Hvordan bygger man en pallekarm? Og hva kan man så? Alt dette får man svar på i denne lille og nyttige boken. Og er man ekstra handy er det et kapittel om hva man kan bruke pallekarmer til ellers. Forfatteren har også boken “Dyrking i drivhus”.
Forfatter: Eva Robild
Drømmer du om utekjøkken, sittebenk med innebygd putekasse eller kanskje din egen private bar? I denne boka vises det hvordan du kan lage kule møbler av gjenbruksmaterialer og plankerester, og hvilke verktøy du må ha og hva som kan være greit å ha. Det beste? Det trengs ingen forkunnskaper for å kunne klare disse prosjektene. Det er i alt 19 prosjekter hvor alle har steg for steg-beskrivelser ved hjelp av bilder og tydelige plantegninger.
Forfatter: Niklas Nygaard Grande
Bokashi er en enkel form for kompostering du gjør inne på kjøkkenet ditt. Ved hjelp av en luftett bøtte og kompoststrø omdanner du matavfallet til næringsrik jord og gjødsel på få uker. Gjennom boken får du både praktiske tips og svar på de vanligste spørsmålene om kjøkkenkompostering.
Forfatter: Anette Hjerde