I «Det ustoppelige mennesket» deler forfatteren og professoren grunnleggende fakta om dyr og menneskers utvikling og historie fra det forhistoriske menneske reiste ut av Afrika i form av historier. Det hele formidlet i et lett og humoristisk språk og forklarende illustrasjoner.
For 100.000 år siden fantes det minst seks menneskearter på jorden. Blant annet flores-dvergene, neandertalerne og denisovanerne. I dag er det bare en art, oss. Homo sapiens. Hvordan lyktes vår art i kampen om dominans? Hvilke av våre evner har vært avgjørende for å bekjempe andre arter? Hvor og hvorfor dro det forhistoriske menneske ut av Afrika? Og hvor bevegde vi oss? Hvordan levde våre forfedre? Hvorfor begynte vi å tro på guder? Og hvordan vet vi ting som skjedde for så mange år siden? Vi slutter ofte å stille spørsmål når vi blir voksne fordi vi tar ting som en selvfølge. Det gjør ikke barn.
Forfatterens inntrykk fra eget og de mange land han etter hvert har besøkt, er at barn ikke lærer om menneskehetens historie på skolen – bare historien om sitt eget land, kultur, folk og religion. Ikke sjelden fordi myndighetene vil det slik. Men det er ikke nok til å forstå hvem vi er, og vår felles arv, ifølge Harari. Her er mye å lære om vår felles historie på 163 sider.