BOKOMTALE

Sauebondens liv

 
Forfatter/utgiver: James Rebanks
Omtalt av: Marianne Isachsen

Fortellinger fra den engelske landsbygda

Jeg er overhodet ikke interessert i sauer, men jeg elsker denne boka. James Rebanks er sauebonde i Lake District, nord i England, og i boka får vi ta del i hvordan det er å leve nettopp der, og å drive med sauehold. Her har folk drevet jordbruk i minst fem tusen år. De har satt sitt preg på landskapet, men er også selv preget av det. Boka hopper elegant frem og tilbake i tid. Vi får innblikk i Rebanks egen oppvekst, og også kjennskap til blant annet hans bestefars sterke historie.

Bøndenes daglige gjøremål flettes sammen med minner og refleksjoner. Jeg tenker at boka er om røtter, og om tilknytning til et sted og tilknytning til jord. Her blir vi kjent med Lake District fra sauebondens eget perspektiv, og slik kan boka også handle om å eie sin egen historie. Rebanks skriver at boka er om mennesker som blir glemt i en moderne verden.

Vi får være med på sauesanking i fjellet, grytidlig en sommermorgen før sola blir for sterk. Og på vei hjem: «Dalen og sauegården vår strekker seg ut under meg som den krumme håndflaten til en gammel mann.» Boka er nydelig skrevet og har mange betraktninger og beskrivelser av naturen og årstidene, som gjør at dette spesielle landskapet oppleves levende og pulserende.

Boka kan du lese som e-bok i appen Bookbites.

God påske fra Marianne på Vang folkebibliotek!

 

Les flere bokomtaler