BOKOMTALE

Friskt pust av en ungdomsbok!

 
Forfatter/utgiver: Gulraiz Sharif
Omtalt av: Malene Garli

Hør her'a er en sterk, fin og morsom ungdomsbok skrevet av Gulraiz Sharif.


Boka handler om 15 år gamle Mahmoud som bor på østkanten i Oslo sammen med foreldrene og lillebroren. Sommerferien har startet og Mahmoud har ingen andre planer enn å henge utenfor blokka med kompisen sin, Arif.

Men denne sommeren viser seg å bli ganske annerledes, når onkel Ji fra Pakistan kommer på besøk. Mahmoud tar på seg jobben som turguide for å vise onkelen rundt i Oslo. Det blir mildt sagt et lite kultursjokk for onkel Ji, og både Mahmoud og familien hans, og du som leser, må møte fordommene sine i døra.

Mahmoud er en sjarmerende ung gutt, som med et humoristisk og friskt språk gir oss mange gode gullkorn i løpet av boka. "De kan ha sekker fulle av problemer selv, men de viser ikke det til noen, de liker å putte nesa oppi andres sekker fulle av problemer." og "For det første jeg hadde ikke gått på tur rundt noe vann der for å finne meg sjæl! Nordmenn lærte oss å finne oss sjæl." er noen av de underholdende formuleringene hovedpersonen kommer med.

Søskenkjærligheten står sterkt og sentralt i boka. Det viser seg at lillebroren Ali bærer på en hemmelighet. Han liker smykker, kjoler og romantiske filmer, og forteller Mahmoud at han føler seg som en annen. Hvordan vil familien og den konservative onkel Ji reagere på dette?

Selv om boka blir definert som en ungdomsbok, er den like mye å anbefale til voksne lesere også. Hør her'a kom ut høsten 2020, og er debutboka til forfatteren som jobber som lærer. Jeg gleder meg til å forhåpentligvis lese mer fra denne forfatteren fremover, for dette var god lesing!

Les flere bokomtaler