BOKOMTALE

Soga om Fråid: Hans meiningar og livskjensle som også inneheled somme salige stunder

 
Forfatter/utgiver: Mona Høvring
Omtalt av: Ingeborg N. Brekke

Realisme og fantasi godt bundet sammen i en humoristisk handling! 

"Soga om Fråid" er en fabel om en "lang hengleste guteslamp" og den vanlige, uvanlige familien hans.

Faren til Fråid, skipperen August Augustus Vulgaris, er mye ute på seilaser, og moren har forlatt dem "for å hjelpe folk til å skjønne livet og seg sjølv". Søsknene Terje Eddipus, Eva og Fråid forsøker å oppdra seg selv til meningsfylte liv hjemme i Urskogen 13. 

En dag endres familiedynamikken når faren Vulgaris kommer hjem med stemoren Demona de Sjavy, som både er skremmende og har et ustabilt humør. Fråid lar seg likevel fasinere av den uredde stemoren, og bruker mye tid på å lokke latteren ut av henne etter et mislykka foreldremøte på skolen. 

Fråid forsøker også å finne ut hvordan han kan bli populær blant jenter og få seg en kjæreste. Slik blir vi kjent med Belinda Albasani "den penaste og smartaste jenta i fylkeskommunen", gymlæreren Samantha S. Johansen, og ikke minst drømmekvinnen Glinda, som bor i Fråids fantasier.

Boken er delt inn i korte kapitler, og er full av litterære og populærkulturelle referanser, merkelige og vakre personskildringer og en lek med språket som gjør romanen til en fest å lese. Ordspill, nye ord, engelskimport og bruk av gamle ord gjør boken både ungdommelig og gammelmodig på samme tid. I bunnen av historien kjennes likevel et savn etter noe trygt, det å høre til og bli tatt vare på.  

Boka er underholdende fra start til slutt, og anbefales alle som liker gøyale karakterer, en variert bruk av språket og bøker som skiller seg ut fra mengden.

Les flere bokomtaler