BOKOMTALE

Lesetips barn og ungdom 11 til 15 år

 
Forfatter/utgiver:
Omtalt av: Solvor og Torill

Nå er det vår tur til å ha vinterferie! Trenger du noe å lese på i vinterferien? Her får du flere gode tips! Disse bøkene passer for barn og ungdom i alderen 11 til 15 år.

«Bare spille ball» av Michael Stilson

Fotball er livet for Fredrik 16 år som spiller for Rosenborg G16. I finalen mot Brann må han vise hva han duger til, for proffdrømmen kan være innen rekkevidde. Alt faller på at han kan få briljere på høyrekanten som vanlig, og det får han jo alltid?

«Bare spille ball» handler om vennskap som blir komplisert, drømmedama og kampen om å vinne mye mer enn finalen på Lerkendal og en proffkontrakt.

«Harpa» av A. Audhild Solberg

Agnes 13 år, må feire høstferien sin hos fetteren Sindre, og ser for seg at det kommer til å bli tidenes kjedeligste høstferie. Fetteren på sin side, har mye heller lyst til å henge med kompisen Ben, og kunne godt tenke seg at Agnes ferierer et annet sted.

Bygda Elverdal som fetteren bor i er alt annet enn verdens navle, men når tenåringene gjør en grusom oppdagelse i skogen endrer alt seg. Det er noe som ikke stemmer i bygda, og plutselig forsvinner en av ungdommene. Her får du spenning, grøss og uro, tette spenningskurver og mye dramatikk. Boken vant Arks barnebokpris i 2019.

«Halvgudene» av Mari Moen Holsve

Her møter du trillingene Dina, Balder og Thea som går fra en helt ordinær og kjedelig skolehverdag i Oslo, til å oppdage at de er halvguder fra det parallelle universet Tiladnen. De blir brått kastet inn i et øyrike hvor trillingene må passe seg for Forbundet som er på jakt etter å utrydde både guder og halvguder.

Boken vant Arks barnebokpris i 2011. Halvgudene er første bok i trilogien med samme navn.

«Lappjævel» av Kathrine Nedrejord

Vi befinner oss i Finnmark rundt 1950, og samiske Sammol er rundt 7 år når faren følger han til Internatskolen han må begynne på. Her overlates Sammol til en rektor og ei husmor som ikke snakker et ord samisk, og han blir undertrykt på alle måter. Det første de gjør er å ta fra ham navnet sitt, heretter heter han Samuel. På rommet råder kvenske Isko, en mobber i elitedivisjonen. I timene lærer Sammol knapt noe som helst så lenge han ikke forstår språket. Slikt fins det liten nåde for.

Les flere bokomtaler