Veum og Westlie

Veum og Westlie

 

Foredrag av Eirik Veum om bokverket Nådeløse nordmenn, etterfulgt av samtale med Veum og Bjørn Westlie. Bjørn Westlie mottok i 2008 Brageprisen for boken Fars krig. Boken handler om Bjørns forhold til faren som var frontkjemper.  Samtalen går i dybden på hvordan krigen innvirket og innvirker på relasjonen til de som står oss nære, om hvordan krigen fortsatt påvirker oss 70 år etter frigjøringen, nazismen som ideologi, kunne det samme skjedd i dag? Skjer det i dag? Ordstyrer er redaktør og daglig leder i Avisa Valdres Ivar Brynildsen. 

 Om Eirik Weum (kilde: Wikipedia) Eirik Veum (født 1975) bosatt i Røyken kommune er en norsk journalist og forfatter. Han er vaktsjef i NRKs nyhetsavdeling. Han har satt søkelyset på frontkjemperne under andre verdenskrig. I boken De som falt har han en kort biografi om alle de 836 nordmenn som falt i tysk tjeneste av et totalt antall som neppe overgikk 6000. Blant annet har han skrevet om de som deltok i sluttkampene om Berlin i 1945. Bildene i boken er fra samlingen til Geir Brenden fra Gjøvik. I 2012 utgav han et verk om Statspolitiets historie under krigen, hvor han navngir nordmenn som stod bak tortur eller henrettelser. Året etter fulgte han opp med et nytt bind i denne serien, om Hirden. I 2014 kom tredje bind ut med tittelen Gestapo. Serien er kalt Nådeløse nordmenn.

Om Bjørn Petter Westlie  (kilde: Wikipedia) (født 23. juli 1949) er en norsk journalist, forfatter og historiker. Westlie er nå førstelektor ved Høyskolen i Oslo og Akershus. Bjørn Westlie er oppvokst på Majorstua i Oslo. Han har bakgrunn fra ml-bevegelsen, og var medlem av AKP(m-l) fra 1973 til 1985. Westlie var journalist i partiets avis Klassekampen i 1977-1982 og i 1985. Westlie arbeidet senere som journalist i avisa Dagens Næringsliv, der han en periode også var korrespondent i Stockholm.

I mai 1995 avslørte Westlie hvordan norske jøder ble finansielt plyndret av nordmenn under andre verdenskrig og erstatning aldri gitt. I 1945 hadde det såkalte likvidasjonsstyret åtte millioner kroner på konto. Dette var verdier inndratt fra de 2 200 jødene i Norge. Denne avsløringen dannet sammen med Bjarte Brulands hovedoppgave i historie grunnlaget for etableringen av Skarpnes-utvalget, som skulle utrede erstatningen til norske jøder som mistet sine verdier og eiendommer under krigen.

 

BJRN_W~1

Bjørn Westlie.